Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

02.02.2022 Druhy Hlohov a ich opis

Stromy hlohu sú veľmi dekoratívne stromy, ktoré môžu zdobiť vašu záhradu od mája do októbra. V závislosti od druhu a odrody kvitnú bielo, ružovo alebo červeno a ich karmínové plody sú nielen pochúťkou pre vtáky, ale dajú sa použiť aj na výrobu konzerv a vín. Kvety a plody majú navyše liečivý účinok Hlohy sú dekoratívne a veľmi dobre znášajú rez a tvarovanie, výborne sa hodia obzvlášť do strihaných živých plotov. Počas roka sa ich vzhľad zaujímavo mení, tŕne odrádzajú nevítaných návštevníkov a poskytujú aj ochranu vtáctvu, ktoré si v hustých kríkoch  vytvára hniezda. Vyššie druhy s guľovitou či dáždnikovou korunou  môžu počas leta poslúžiť ako slnečník.

Druhy hlohov

Vo svete rastie cez päťdesiat druhov hlohu. U nás sú pôvodné dva druhy - hloh obyčajný a hloh jednosemenný . Na prvý pohľad sú si veľmi podobné, a pretože sa spolu môžu aj krížiť, nie vždy sa dá celkom jasne určiť, o ktorý z druhov sa jedná.

Rozlišovacím znakom sú listy – hloh obyčajný má tri až päť listových lalokov a sú menej vykrojené, hloh jednosemenný tri až sedem a sú vykrojenejšie – a tiež počet semien v malvici – ako názov napovedá, hloh jednosemenný má jedno, hloh obyčajný dve alebo tri

Hloh obyčajný (Crataegus laevigata )

je listnatý, opadavý ker či nízky strom s tŕňmi dlhými  okolo 2,5 centimetra. Dorastá do výšky okolo päť  až osem metrov. Päťpočetné biele až ružovkasté kvety rastú v chocholíkoch. Prekrásna je jeho odroda 'Paul's Scarlet' so sýto ružovými až červenými kvetmi.

https://www.fragaria.sk/product/sk/hloh-obycajny-paul-s-scarlet-crataegus-laevigata-160-170-cm-kontajner-3l

Hloh jednosemenný (Crataegus monogyna) dorastá do šesťmetrovej výšky, vetvy má porastené tŕnmi a kvitne bielymi až ružovkastými kvetmi. Plodom hlohov sú chutné červené okrúhle malvice, zrejúce v septembri a októbri.

https://www.fragaria.sk/product/sk/hloh-jednosemenny-compacta-crataegus-monogyna-70-120-cm-na-kmienku-kontajner-3l

Hloh perenoklaný

Medzi ďalšie obľúbené druhy hlohu patrí napríklad hloh perenoklaný (Crataegus pinnatifida), veľkoplodý druh pochádzajúci z Číny. Známy je pod názvom Big mao mao a v Ázii sú jeho troj až štvorcentimetrové plody veľmi obľúbené - konzumujú sa ako čerstvé, tak sušené, kandizujú sa, atď.

Chuťovo sú lepšie ako plody našich pôvodných hlohov,  mierne ale kyslejšie. Dozrievajú počas októbra a je možné ich dlhšiu dobu uchovávať čerstvé. Pre svoje liečebné účinky, podobné tým, ako náš hloh jednosemenný, sa používajú v lekárstve.

V ponuke nášho záhradníctva sa dajú nájsť aj ďalšie, menej známe druhy, napríklad hloh Lavallov (Crataegus x lavallei), pre ktorý sú typické veľké plody a pevné lesklé listy, ktoré vydržia zelené až do novembra.

https://www.fragaria.sk/product/sk/hloh-lavallov-aurora-crataegus-x-lavallei-100-140-cm-kont-2l

Hloh bodkovaný (Crataegus punctata) z východu USA a Kanady

https://www.fragaria.sk/product/sk/hloh-bodkovany-aurea-crataegus-punctata-na-kmienku-100-140-cm-kontajner-3l

či hloh východný (Crataegus orientalis) pôvodom z krymského pohoria Karadag s veľmi chutnými plodmii žltej až oranžovej farby, väčšinou s jedným, menej často dvoma až štyrmi semenami.

https://www.fragaria.sk/product/sk/hloh-bodkovany-aurea-crataegus-punctata-na-kmienku-100-140-cm-kontajner-3l

 Hlohy uvedených druhov sú v našich podmienkach pestovateľsky nenáročné a úplne mrazuvzdorné.

Liečivé účinky hlohu

Predovšetkým kvety, ale aj plody a listy hlohu sú liečivé (všetky sa sušia), používajú sa na liečbu nervových ťažkostí, srdcových chorôb , na reguláciu krvného tlaku a nespavosti, preventívne pre ľudí v stresových situáciách či s vysokým pracovným nasadením. Čistia cievy, zlepšujú krvný obeh, posilňujú srdce, rozširujú žily a tepny. Nemajú kontradikcie s inými liekmi, takže sa môžu bez obáv užívať pravidelne.