Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

21.01.2020 Cédre (Cedrus)

<p>Druh bol prv&yacute;kr&aacute;t pop&iacute;san&yacute; v roku 1757 Christophom Jacobom Trewom ( 1750-1773). C&eacute;der je rod dlhovek&yacute;ch ihličnat&yacute;ch vždyzelen&yacute;ch stromov. Patr&iacute; do čeľade borovicovit&yacute;ch, do podčeľade jedľov&eacute; Abietoideae.</p>

Pochádza z hornatých oblastí Libanonu, Sýrie, Turecka, Cypru, Maroka, Alžírska a z Himalájí. Dosahuje výšku 20m - 40 m. Hrúbka kmeňa može dosiahnúť okolo 3 ma strom sa môže dožiť až 1000 rokov.

Céder

Mladšie, rýchlo rastúce stromy majú pyramidálne korunu , starším sa koruna u niektorých druhov rozťahuje a dostáva široký dážnikovitý tvar, vetvy rastú vo vodorovnej polohe. Rastú v nadmorských výškach od 1400 do 2500 m n. m.

Céder

Drevo stromov je veľmi pevné, odolné proti hmyzu a hubovitým chorobám. Ihličie je špirálovito usporiadané a lúčovito odstáva na dlhých konároch, na kratších vetvičkách je husto natlačené pri sebe. Tuhé ihličie je troj alebo štvorhranného prierezu, zakončené hrotom. Prieduchy majú zvrchu aj naspodku, dva malé živicové kanáliky na okrajoch. Ihličie postupne opadáva po 3 až 6 rokov, produkuje veľa silíc. Šišky rastú jednotlivo vzpriamene na vrcholkoch krátkych vetvičiek. Samčie sú štíhlejšie, 5 cm dlhé, obsahujú veľké množstvo peľu. Samičie sú vajcovitého až valcovitého tvaru a sú veľké 5 až 10 cm, majú veľké a drevnaté semenné šupiny.

Zvažujete výsadbu cédra vo vašej záhrade?
Pozrite si našu ponuku

Rod céder je delený do troch až štyroch druhov:

  • céder atlaský, atlantický Cedrus atlantica - výskyt Maroko, Alžírsko
  • céder himalájsky Cedrus deodara - výskyt Afganistan , Pakistan , India , Nepál , Čína
  • céder libanonský Cedrus libani - výskyt Libanon, Sýria, Turecko, Cyprus
  • céder krátkolistý Cedrus brevifolia - výskyt Cyprus