Ríbezle Ribes
Čierne ríbezle majú pôvod v Ázií, červené v Európe. Obsahujú dvakrát viac draslíka ako banány, štyrikrát viac vitamínu C ako pomaranče, a dvakrát viac antioxidantov ako čučoriedky. Hrnček bobúľ plodov ríbezle nahradí človeku dennú potrebu vitamínov a minerálov. Všetky odrody ríbezlí - biele, červené a čierne majú liečebné vlastnosti a nemali by chýbať v každej záhrade.
Egreš obyčajný Grossularia uva-crispa
Egreše sú chutným a výživným ovocím, ktoré by určite počas letnej sezóny malo tvoriť časť vášho jedálnička. Chutné plody egrešov sú výborné do koláčov, na prípravu štiav, lekvárov a vína. Egreš si môžete dopestovať jednoducho aj doma v črepníku, alebo na záhrade.