Zemolez kamčatský je nenáročná rastlina vhodná na pestovanie vo všetkých oblastiach Slovenska. Plody sú pretiahnuté, tmavofialové, šťavnaté, slabo kyslé, chuťou pripomínajúce čučoriedku a sú cenené pre svoj vysoký obsah vitamínu C a draslíka. Taktiež majú vysoký obsah polyfenolických látok, ktoré sú považované za anitisklerotické a protirakovinové látky. Majú tiež antiseptické vlastnosti, podporujú liečenie viacerých chorôb a zvyšujú celkovú odolnosť organizmu. Plody sú vhodné na výrobu ovocných štiav, džemov, drení, komponovanie a mrazenie. Taktiež sa dajú uchovávať zamrazené, výborné sú aj sušené. Sú vhodnou ozdobou pre sladké dezerty, zmrzlinové a ovocné poháre, do ovocných koláčov. Zo šťavy zemolezu môžeme vyrábať ovocné víno. Vďaka svojmu pôvodu (Sibír) vydrží mráz - 45 stupňov Celzia, v kvete dokonca - 8. Zemolez je nenáročná rastlina, ktorá nevyžaduje dostatok kyslej rašeliny, kyslé hnojivá, mäkkú, nevápenatú vodu na zavlažovanie ako je to pri pestovaní čučoriedok s ktorou nemá botanicky nič spoločné. Zemolezy znesú pestovanie aj polotieni, no bohatú úrodu dajú len na plnom slnku. Dá sa úspešne pestovať aj v nádobe na balkóne. Dôležitou podmienkou dobrej úrody zemolezu je rešpektovanie ich cudzoopelivosti. Nestačí mať vedľa seba vysadené dva kríky rovnakej odrody, podstatné je, aby každá odroda bola iná. Pri našej širokej ponuke to však nie je problém.
Pestovanie zemoleza
Kvitnutie a dozrievanie zemoleza
Rez zemoleza
Obsah cukrov v plodoch zemoleza
Porovnanie odrôd zemoleza v úrode a váhy plodov