Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

21.01.2020 Choroby a škodcovia jedle

<p>Rovnako ako v&scaron;etky ostatn&eacute; rastliny, tak aj jedle m&ocirc;žu napadn&uacute;ť r&ocirc;zne choroby, či &scaron;kodcovia. Ak v&scaron;ak venujeme čas prevenci&iacute; pr&iacute;padne proti &scaron;kodcovi zasiahneme včas, budeme sa te&scaron;iť zo siln&yacute;ch a zdrav&yacute;ch stromčekov.</p>

Kôrovnica kaukazská (Dreyfusia nordmannianae)

Voška, ktorej larvy sú veľké niekoľko desatín milimetra. Väčšinu vývoja sú pokryté vrstvou bielej voskovej vaty. Zimuje na kmeni v štádiu nazývanom sistens, pričom skoro na jar dospievajú a kladú vajíčka. Z nich sa liahnu larvy, z ktorých časť prelieza na spodnú časť rašiacich ihlíc, časť zostáva na kmeni. Príčinou poškodenia je sanie lariev na ihliciach a na nových výhonoch. Ihlice sa následkom sania krútia smerom dolu, žltnú a skracujú sa. Pri silnom výskyte škodcu dorastajú ihlice iba do dĺžky 0,5-1 cm. Škodca často napáda mladé jedince do veku 20-30 rokov. Rozšírená v oblasti Banskej Bystrica, Slovenskej Ľupče, Starých hôr a iných lokalít. Ochrana spočíva v použití kontaktného insekticídu (Bi 58 EC Nové, Karate Zeon 5 CS alebo Pirimor 50 WG.) a odstránení postihnutých častí.

 

 

Lykožrút korunový (Pityokteines vorontzovi)

Imágo je veľké 1,7 – 2,2 mm. Životný cyklus je podobný ako u lykožrúta jedľového. Požerok má tvar pravidelného X. Lykožrút vyhľadáva vetvy a vrcholce starších, chradnúcich jedlí. Napáda ich spoločne s ostatnými druhmi tohto rodu a spôsobuje odumieranie vrcholcov. Ochrana je aplikácia kontaktného insekticídu, napr. Vaztak 10 EC., 5ml/10l. alebo Furry 10 EW.

 

Drvinár hnedý (Hylecoetus dermestoides)

Chrobák veľkosti asi 1 cm s pretiahnutým tvarom tela. Larvy vyžierajú v dreve typické chodby, v ktorých sa vyvíja podhubie huby Endomyces hylecoeti Ng., ktoré slúži larvám ako potravný zdroj. Napáda bukové, jedľové a dubové drevo, ale môže sa vyvíjať aj v iných stromoch. Je to nebezpečný technický škodca, ktorý môže celkom znehodnotiť spílené kmene. Ochrana spočíva v použití prípravku proti podkôrnemu a drevokaznému hmyzu, napr. Forester.

 

 

Sypavka jedľová (Nematostoma parasiticum)

Huba spôsobujúcu ochorenie ihlíc, ktoré sú odumreté, sfarbené do sivo zelena až slamovo hneda. Na povrchu ihlíc sú drobné biele klbka. Poškodenie na niektorých častiach vetiev je intenzívnejšie a pri úplnom opade ihlíc dochádza a k odumieraniu výhonkov. Ochorenia sa vyskytuje vo vlhkých polohách, v prehustených mladých porastoch, ale aj v starších porastoch, kde je slabá cirkulácia vzduchu, predovšetkým v horských oblastiach. Odporúčame znížiť vlhkosť mikroklímy v porastoch napr. prerezávkami. U najviac poškodených stromov je nutné orezať napadnuté vetvy, prípadne stromy s poškodením väčším ako 75 % vypíliť a spáliť.

 

Radi by ste si vysadili jedle vo vašej záhrade?
Vyberte si z našej širokej ponuky