Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

20.12.2019 Choroby a škodcovia smreka

<p>Rovnako ako v&scaron;etky ostatn&eacute; rastliny, tak aj smreky m&ocirc;žu napadn&uacute;ť r&ocirc;zne choroby, či &scaron;kodcovia. Ak v&scaron;ak venujeme čas prevenci&iacute; pr&iacute;padne proti &scaron;kodcovi zasiahneme včas, budeme sa te&scaron;iť zo siln&yacute;ch a zdrav&yacute;ch stromčekov.</p>

Obaľovač smrekový (Epinotia tedella)

Motýľ s rozpätím krídel približne 13 mm. Samičky kladú vajíčka na smrekové ihlice. Húsenica je žltohnedá s dvomi červenohnedými líniami na chrbte, alebo zelená s jasnými, alebo tmavými chrbtovými líniami. Húsenice mínujú ihlice a spriadajú ich jemným pradivom, v ktorom ostáva zachytený trus. Na jeseň sa spúšťajú na zem, kde prezimujú v opadanke. Stromy napadnuté obaľovačom strácajú vitalitu a prírastky. Napáda strom od vnútornej časti koruny smerom ku okraju, takže napadnutie často nie je vidno.

 

 

Piliarka smreková (Pristiphora abietina)

Piliarka smreková je škodca mladých, smrekových porastov. Napadnuté ihlíce usychajú, krútia sa a hnednú. Výhonky vyzerajú, ako by boli opálené ohňom alebo spálené mrazom. Na ochranu je pri veľkom poškodení potrebné aplikovať insekticíd Vaztak 10 EC, Active alebo iný príbuzný insekticíd.

 

 

Puklice (Physokermes piceae)

Puklica smreková predstavuje riziko predovšetkým u mladých stromčekov, ktoré vplyvom sania zaostávajú v raste, blednú a odumierajú. Pri silnom napadnutí sú ihlice, vetvičky a mladé stromčeky pokryté lepivou medovicou, ktorú potom obsadzujú huby. Pri napadnutí aplikujeme opakované postreky prípravkami: Applaud 25 WP, Basudin 600 EW, Ultracid 40 WP, Talstar 10 EC predávané v ČR, u nás nie sú tieto prípravky schválene.

 

Zvažujete výsadbu smreka vo vašej záhrade?
Pozrite si našu ponuku