Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

27.12.2019 Choroby a škodcovia smrekovcov

<p>Rovnako ako v&scaron;etky ostatn&eacute; rastliny, tak aj smrekovce m&ocirc;žu napadn&uacute;ť r&ocirc;zne choroby, či &scaron;kodcovia. Ak v&scaron;ak venujeme čas prevenci&iacute; pr&iacute;padne proti &scaron;kodcovi zasiahneme včas, budeme sa te&scaron;iť zo siln&yacute;ch a zdrav&yacute;ch stromčekov.</p>

Kôrovnica zelená (Sacchiphantes viridis)

Malá okrídlená voška s veľkosťou tela 2 mm. Larvy sú 0,5 mm veľké, tmavej farby, voľným okom dobre viditeľné ako malé čierne bodky na rašiacich ihliciach smrekovca. Počas vývoja časť populácie prezimováva na kôre, ktorá je pokrytá bielou voskovou vatou. Ihlice smrekovca sú v mieste vpichu kolenovito zahnuté, svetlozelenej, žltej neskôr hrdzavohnedej farby. Skoro na jar sú mladé ihlice akoby poprášené prachom - drobné čierne larvy prisaté na ihliciach. Neskôr v lete možno na ihliciach smrekovca pozorovať zbytky tiel dospelých samíc, ktoré tam po preletení zo smreka kládli vajíčka. Na vetvičkách smreka tvorí nápadné hálky, ktoré prerastajú vetvami.

 

 

Kôrovnica smrekovcová (Adelges laricis)

Kôrovnica smrekovcová je malá okrídlená voška podobná kôrovnici zelenej. Prezimuje ako larva pri púčiku na smreku. Na jar dospieva a kladie vajíčka. Larvy sa vyvíjajú v hálke, na ktorú sa mení púčik. Okrúhla hálka je potom obyčajne na konci výhonku. Býva veľká cca 1 – 1,5 cm, svetložltej, neskôr hnedočervenej farby, pričom na jej povrchu sa nachádzajú krátke kýptiky pretvorených ihlíc. V lete hálka uschýna, vošky z nej vyliezajú a preletujú na smrekovec. Je menej častá ako kôrovnica zelená. Ohrozené sú všetky územia kde sa pestuje smrek spoločne so smrekovcom.

 

Ochrana: odrezávaním najviac napadnutých častí stromov alebo kríkov a alebo chemicky, postrekom systémovým účinným insekticídom. Pozor na dobu postreku, ktorý je neúčinný v čase zapuzdrenia, pretože hmyz je chránený stenami hálok alebo voskovými vláknami. Medzi najúčinnejšie postreky patrí Reldan alebo Mospilan aplikované spolu so zmáčadlom pre lepší účinok.

 

Voška smrekovcová (Adelges geniculatus)

Intenzívnejšie a viacročné napadnutie týmto škodcom vedie k silnému negatívnemu ovplyvneniu prírastkov a zdravotného stavu; časté sú následné hubové infekcie, zvyšuje sa nebezpečenstvo škôd mrazom. Symptómy napadnutia sú hnedé hroty ihlíc, saním vošiek sa ihlice lámu; ihlice a výhonky pokryté voškami s bielou vatou.

 

Ochrana: odstránenie hálok zo stromov, ošetrenie insekticídmi na jar a jeseň.

 

Zvažujete výsadbu smrekovcov vo vašej záhrade?
Pozrite si našu ponuku