Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

24.05.2019 Ochrana záhrady bez chémie

<p>K prevent&iacute;vnej ochrane rastl&iacute;n pred &scaron;kodcami a chorobami m&ocirc;žeme použ&iacute;vať r&ocirc;zne odvary a v&yacute;luhy z čerstv&yacute;ch, pr&iacute;padne su&scaron;en&yacute;ch rastl&iacute;n. Mnoh&eacute; s&uacute; &uacute;činn&eacute; už v počiatočn&yacute;ch &scaron;t&aacute;di&aacute;ch choroby. Na rozdiel od chemick&yacute;ch prostriedkov nemaj&uacute; negat&iacute;vny vplyv na zdravie ľud&iacute; a zvierat, ani na životn&eacute; prostredie. Pr&iacute;rodn&eacute; odvary posilňuj&uacute; zdravotn&yacute; stav rastl&iacute;n, usmrcuj&uacute; bakt&eacute;rie a huby, svojou v&ocirc;ňou odpudzuj&uacute; niektor&yacute;ch &scaron;kodcov.</p>

Aksamietnica - smraďoška (Tagetes)

Účinným prostriedkom proti voškám je aksamietnica zasadená medzi rastliny. Látky uvoľňované z koreňového systému spoľahlivo ničia najmä pôdne háďatká. Koreňový systém, ktorý zostane po pestovaní tejto rastliny, obohacuje pôdu o živiny a predchádza pôdnej únave.

 

Kapucínka väčšia

Vysadená kapucínka je účinná proti voškám, ktoré sa vyskytujú na ozdobných a ovocných druhoch rastlín. Zaujímavosťou tejto rastliny je, že pôsobí proti väčšine kmeňov baktérií Staphylococcus a Streptococcus. Užíva sa tiež na podporu rastu vlasov, proti ich vypadávaniu a proti lupinám.

 

Pažítka a fenikel

Vysadený cesnak pažítkový - pažítka Allium schoenoprasum. a Fenikel obyčajný Foeniculum vulgare pod stromami (čerešne, slivky, jablone a hrušky) a drobným ovocím výborne odradzuje vošky.

 

 

Palina ročná

Odpudzuje zo záhrady hmyz a nemá ju rada pásavka zemiaková.

 

Saturejka záhradná

Umiestnená medzi strukovinami odpudzuje vošky a nosánika

 

Bazalka pravá

Je účinná na niektoré parazitké huby paradajok, uhoriek a papriky

 

Povojník (Ipomoea)

Odpudzuje od mravcov a vošiek.

 

Trebuľka voňavá (Anthriscus cerefolium)

Listy tejto rastliny sa podobajú na listy petržlenu. Môže sa pestovať v záhone, v debničke, alebo celoročne v nádobe v interiéri. Okrem vysokého obsahu vitamínu C odpudzuje vošky a zlepšuje chuť reďkoviek, kvaky a repy.

 

Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis)

Odpudzuje škodce v kapuste, fazule a mrkvy.

 

Ruta voňavá (Ruta graveolens)

Vysadená blízko ruží a jahôd zaháňa hlodavce.

 

Šalvia lekárska (Salvia officinalis)

Šalvia má liečivé účinky, odpudzuje hmyz, rozvešaná okolo prístreška alebo okna odradí komáre a iný otravný hmyz.

 

Levanduľa (Lavandula)

Mole v skrini, či v šatníku odpudí rozvešaná levanduľa, ktorá navyše príjemne prevonia vašu bielizeň.

 

Nechtík lekársky (Calendula officinalis)

Vysadený nechtík neznášajú komáre, ktorého vôňa ich odpudzuje, taktiež ochráni cibuľu pred háďatkami.

 

Mäta pieporná (Mentha piperita)

Látky pulegón a karvón, ktoré rastlina obsahuje sú toxické pre hmyz. Mätová silica sa používa ako zložka prírodných repelentov. Tieto zložky sú ale prchavé, účinok klesá približne po 1,5 hod. od aplikácie.

 

Medovka lekárska (Melissa officinalis)

Vôňa tejto byliny odpudzuje komárov, z voňavých listov týchto rastlín sú veľmi dobré čaje ktoré prospievajú zdraviu.

 

Muškát citrónový (Pelargonium odoratissimum)

Príjemná vôňa rastliny nie je pre komáre toxická ale odpudzuje ich, a preto sa jej vyhýbajú .Účinná je, keď sa niekoľko listov rozdrví a potrie sa nimi pokožka.

 

Muškát - Pelargónia veľkokvetá (Pelargonium grandiflorum)
Muškát - Pelargónia štítovitolistá (Pelargonium peltatum)
Muškát - Pelargónia krúžkovaná (Pelargonium zonale)

Tieto druhy muškátov muškáty sa okrem vzhľadu pestujú pre vôňu, ktorá sa šíri z listov, obsahujúcich gerániový silicu. Niektoré voňajú po citrónoch, iné po pomarančoch, ďalšie majú mätovú, jablčnú, ružovú, eukalyptovou alebo sladko korenistú vôňu. Silná aróma odpudzuje hmyz, takže rastliny pôsobia na oknách a v miestnostiach ako prírodné repelenty.

 

Eukalyptus (Eukalyptus)

Netradičná rastlina s príjemnou vôňou odpudzujúcou komáre a muchy

 

Cesnak

Jedným z najznámejších insekticídnych a fungicídnych prostriedkov je cesnak. Výluh je účinný najmä proti múčnatke. Rozkrojenej strúčiky cesnaku zapichnuté v substráte odpudzujú smútivky a háďatká. 30 g ľahko roztlačených strúčikov vrátane šupiek prelejeme 500 ml vriacej vody a necháme 6 hodín odstáť. Takto pripraveným výluhom zľahka postriekame celú rastlinu, prípadne i povrch substrátu. Postrek opakujeme po 14 dňoch.

Zemiaky

Larvy smútiviek môžeme odchytiť pomocou plátku zemiaky, ktorý položíme na povrch substrátu. Počas niekoľkých dní do neho larvy nálezov a zemiak jednoducho vyhodíme alebo hp vymeníme za nový. Postup opakujeme do tej doby, kým si nie sme istí zlikvidovaním lariev. Nesmieme zabudnúť na žlté lepové dosky, na ktoré odchytávajú dospelé mušky.

Žihľava

Výluh zo žihľavy sa osvedčil najmä pri napadnutí voškami. 100 g čerstvých nekvitnúcej žihľavy (alebo 20 g sušených) máčame 12 až 24 hodín v litri studenej vody. Precedíme a neriedeným roztokom opakovane postrekujeme napadnutú rastlinu. Výluh môžeme zriediť 1:10 a použiť ho ako preventívne zálievku, ktorá odpudzuje hmyz a zvyšuje odolnosť rastlín.

Praslička

Odvar z prasličky roľnej (nie bahennej, tá je jedovatá) sa osvedčil najmä proti múčnatke a iným hubovým ochoreniam, ale pôsobí aj proti voškám alebo roztočom a posilňuje zdravie rastlín. 100 g čerstvej alebo 15 g sušenej vňate sa máča 24 hodín v litri studenej vody. Druhý deň sa zmes 30 minút povarí a po vychladnutí sa precedí. Ak sa odvar používa ako preventívny postrek či zálievku, zriedi sa vodou v pomere 1: 5 a aplikuje sa raz týždenne. Pri akútnom napadnutí sa používa silnejší roztok, ktorým sa rastlinu ošetruje denne po dobu troch dní. Pleseň by mala do týždňa zmiznúť, v horšom prípade sa zastaví aspoň jej šírenie.

Pozrite si našu širokú ponuku rastlín