Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

20.12.2019 Pestovanie smrekov

<p>Na kvalitu p&ocirc;dy smreky v&auml;č&scaron;inou n&aacute;ročn&eacute; nie s&uacute;, ide&aacute;lne je pre vlhk&aacute;, hlinitopiesočnat&aacute; zemina.</p>

Smreky sú svetlomilné stromy, v prehustenej výsadbe alebo v tme sa budú zospodu vyhoľovať. Obavu zo smrekov v záhrade vzbudzuje plytší koreňový systém, vďaka ktorému dochádza ľahšie k vývratom. Nie je to však pravidlom. Sú druhy, ktoré sú pevne zakotvené. Takmer všetky smreky neznášajú exhaláty a zafajčené prostredie. Smreky sa uplatňujú predovšetkým ako solitéry alebo vo voľných skupinách. Smreky v rôznych odtieňoch svetlo šedej alebo tmavo zelenej pôsobia veľmi prirodzene a používajú sa na prechody záhrad do voľnej krajiny.

 

Smreky sa veľmi dobre kombinujú s listnatými druhmi, malebné skupinky tvorí s brezou a javorom. Zakrpatené a kompaktné druhy rôzne vysokých a farebných foriem sa hodia aj do malých priestorov alebo do nádob.

Smrek pichľavý picea pungens patrí k najčastejšie pestovaným ihličnanom, s ktorými sa stretneme v malých aj veľkých záhradkách. Veľkej obľube sa tešia najmä odrody s modrosivým až dostrieborna sfarbeným ihličím. Smrek pichľavý patrí k veľmi prispôsobivým drevinám, ktorým sa bude dariť aj v mestských záhradkách, kde iné ihličnany vplyvom znečisteného ovzdušia trpia. Hoci vo svojej domovine rastie skôr na vlhkých miestach, dokáže sa dobre vyrovnať aj so suchšou pôdou. Podmienkou je len kyslá reakcia pôdy bez prímesi vápna. Pretože vyniká predovšetkým ako solitérne dekoratívne drevina, bude mu vyhovovať otvorené stanovište, ale uspokojí sa aj s polotieňom. Pri výbere vhodného miesta však počítajme s tým, že vám po nejakom čase prevýši rodinný domček. Ak nám to vadí, poohliadnite sa radšej pri po zakrpatených odrodách. Prednosti smreka pichľavého tkvie jednoznačne v jeho dekoratívnej funkcii. Jeho husté a pravidelne rastúce vetvičky a modrosivý nádych ihličia pôsobí v záhrade rozprávkovým dojmom. Veľmi dekoratívne sú aj formy smreka omorikového, ktorý je vhodný aj do menších záhrad, pretože má úzku korunu.

Premýšľate nad výsadbou smreka vo vašej záhrade?
Pozrite si našu ponuku