Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

20.12.2019 Využitie smreka

<p>Smrek je bohat&yacute; na vitam&iacute;ny A a C . Vyl&uacute;hovan&iacute;m zelen&eacute;ho ihličia smreka priprav&iacute;te lahodn&yacute; aromatick&yacute; čaj, ktor&yacute; upokojuje nervy, znižuje nervozitu, stimuluje mozgov&uacute; kĺby.</p>

Výťažok zo smreka sa môže použiť na pokožku hlavy pri nadmernej tvorbe lupín. Živica v ihličí priaznivo pôsobí pri dýchacích problémoch a pomáha vykašliavať nahromadené hlieny.

Peľ smreku, smrekovca a borovice nie je alergénny a je bohatý na bielkoviny. Pri kvitnutí stromu sú samčie šištičky sú zo začiatku nápadne červené, neskôr až žltkasté od množstva peľu (apríl - máj). Peľ môžete získať zakrytím konca konára plastovou taškou a intenzívne ním potriasť. Taška sa vám rýchlo naplní peľom. Premiestnením peľu do sklenenej nádoby a skladovaním na studenom, suchom mieste získate zásobu proteínov do jogurtov kokteilov alebo smoothies.

 

Z mladého ihličia smreku sa môže pripraviť sirup, ktorý rozpúšťa hlieny, uľahčuje vykašliavanie, lieči dýchacie cesty, zmierňuje reumu a bolesti.

Chcete využívať blahodarné účinky smreka?
Vyberte si niektorý z našej ponuky
Zasaďte, pestujte a využívajte moc, ktorú mu dala príroda.