Černice Rubus fruticosus
Obľúbené ovocie v našich záhradách, ktoré záhradkári vzhľadom na ich obsah vitamínov a proti rakovinových látok považujú za čierne zlato. Ľahko sa trhajú a sú k dispozícii v čase, keď je sezóna drobného ovocia už takmer za nami, nezaberú veľa miesta, preto sa môžu priviazať k plotu alebo nevyužitým múrom, či pergolám. Pretože tŕnisté výhony komplikovali ošetrovanie a zber, záhradníci vyšľachtili beztŕňové druhy, ktoré dávajú bohaté výnosy kvalitných a chutných plodov. Beztŕňové druhy sú náchylnejšie k namŕzaniu dreva, preto ich strih vykonávame až koncom zimy po tuhých mrazoch. Černica má dvojročný cyklus, tzn. že z adventívnych púčikov vyrastú na jar výhony, ktoré však budú plodiť až v ďalšom roku. Černice obsahujú veľa minerálov a vitamínov - C, B, kyselinu listovú, karotén, draslík, horčík, vápnik, železo a bioflavonoidy. Čím sýtejšie majú farbu, tým viac ich obsahujú. Vďaka nim sa lepšie hoja rany a regeneruje celé telo. Navyše obsahujú farbivá, ktoré dokážu zastaviť množenie nádorových buniek - hlavne u rakoviny čriev, pľúc a prsníka. Ak máte chrípku, angínu či kašeľ, tak černice výrazne podporia liečbu. Urýchľujú tiež rekonvalescenciu po chorobách. Pri kožných ochoreniach vám pomožu kúpele v odvare z listov ostružiny. Kloktanie odvaru z listov vás zbaví infekcií v krku a uľaví od boľavých ďasien. Čerstvé plody by si mali ale odpustiť ľudia sa zápalmi čriev, žalúdka a s žalúdočnými vredmi alebo poruchami činnosti žlčníka.